tag:blogger.com,1999:blog-33142357298475557942024-02-08T12:40:31.379-08:00Retetele lui UicaUica Mihaihttp://www.blogger.com/profile/12611880507221739454noreply@blogger.comBlogger40125tag:blogger.com,1999:blog-3314235729847555794.post-75632817456018281392012-03-13T00:45:00.004-07:002012-03-13T00:55:14.056-07:00Salată a la rousse de post<span style="font-weight: bold;">Ingrediente:</span><br />Doi cartofi mari<br />Doi morcovi<br />Un pătrunjel<br />Un păstârnac<br />Un sfert de ţelină<br />Un praz<br />O cutie de mazăre<br />Trei castraveţi muraţi<br />Doi gogoşari marinaţi<br />Un pachet de pufuleţi standard (80g.)<br />150 ml. ulei<br />Condimente: sare, piper, nucuşoară rasă.<br /><br style="font-weight: bold;"><span style="font-weight: bold;">Mod de preparare:</span><br />Fierbeţi toate legumele rădăcinoase peliate, inclusiv cartofii, scurgeţile şi tăiaţi-le încă fierbinţi în cubuleţe.<br />Adăugaţi mazărea, prazul rondele, castraveţii tăiaţi mărunt şi gogoşarii feliaţi.<br />Pufuleţii umectaţi cu 100 ml. de apă rece, se dau prin blender la turaţia cea mai mică. Adăugaţi prin picurare ulei ca l o maioneză obişnuită.<br />Amestecaţi legumele cu maioneza şi condimentele, daţi o oră la rece, serviţi drept aperitiv, cu garnitură de sfeclă roşie ori salată de păpădie, creson, rucola.<br /><br />Notă: adăugând carne de vită, ori pasăre fiartă obţineţi o mâncare şi mai consistentă.Uica Mihaihttp://www.blogger.com/profile/12611880507221739454noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-3314235729847555794.post-49291533447412205282012-02-22T07:23:00.001-08:002012-02-22T07:25:21.198-08:00Sos de usturoiLa o măsură (100ml) de sos alb se adaugă mujdeiul filtrat prin tifon obţinut dintr-o căpăţână de usturoi 25ml vin alb şi un strop de oţet de mere.Uica Mihaihttp://www.blogger.com/profile/12611880507221739454noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-3314235729847555794.post-28807736880030466942012-02-22T07:21:00.001-08:002012-02-22T07:23:14.881-08:00Sos de hreanLa o măsură (100ml) de sos alb, adăugaţi o rădăcină de hrean ras foarte fin şi un strop de suc stors de lămâie.Uica Mihaihttp://www.blogger.com/profile/12611880507221739454noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-3314235729847555794.post-31305787359157079002012-02-22T07:19:00.002-08:002012-02-22T07:21:29.367-08:00Sos de roşii bănăţeanLa o măsură de sos alb (100ml.) se adaugă 200 ml de suc de roşii proaspăt obţinut prin stoarcere, se clocoteşte câteva minute amestecat mereu, asezonat cu sare, piper, oţet de mere, zahăr, dafin cimbru, toate mirodeniile adăugate după gust.Uica Mihaihttp://www.blogger.com/profile/12611880507221739454noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-3314235729847555794.post-38015030413345292302012-02-22T07:17:00.001-08:002012-02-22T07:18:55.695-08:00Sos de brânzăLa o măsură (100g) de sos de smântână, adăugăm 100g. de brânză rasă fin, ori caşcaval.Uica Mihaihttp://www.blogger.com/profile/12611880507221739454noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-3314235729847555794.post-10921866152587793492012-02-22T07:15:00.001-08:002012-02-22T07:16:44.487-08:00Sos de smântânăLa două linguri de sos alb (vezi reţeta pe blog) adăugăm patru linguri de smântână proaspătă şi omogenizăm. Se asezonează cu piper alb.Uica Mihaihttp://www.blogger.com/profile/12611880507221739454noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-3314235729847555794.post-3567354326786154512012-02-22T07:11:00.002-08:002012-02-22T07:14:52.423-08:00Sos alb de bază<div>Ingrediente:</div>100g. făină<div>25g. ulei</div><div>25g.făină albă</div><div>250ml lapte</div><div>Condimente: Sare</div><div>Preparare:</div><div>Se căleşte făina în uleiul amestecat cu unt, fără a se rumeni.</div><div>Se stinge cu lapte şi se fierbe amestecând mereu pentru omogenizare.</div><div>Se sărează şi se foloseşte ca atare, ori drept bază pentru alte sosuri.</div><div><br /></div>Uica Mihaihttp://www.blogger.com/profile/12611880507221739454noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-3314235729847555794.post-55169885163423334072012-02-22T07:02:00.002-08:002012-02-22T07:09:36.472-08:00Supă de chimionIngrediente:<div>1ceapă mare,</div><div><span style="font-size: 100%; ">2linguri chimion</span></div><div><span style="font-size: 100%; ">50g. ulei</span></div><div><span style="font-size: 100%; ">100g făină</span></div><div><span style="font-size: 100%; ">2litri supă de carne</span></div><div><span style="font-size: 100%; ">1leg. pătrunjel verde</span></div><div><span style="font-size: 100%; ">Mirodenii: sare, piper</span></div><div><span style="font-size: 100%; ">Căliţi o ceapă tăiată solzişori în jumătate din cantitatea de ulei, adăugaţi chimionul strivit cu sucitorul de tăiţei pe planşetă, stingeţi cu supa de carne şi lăsaţi să clocotească.</span></div><div><span style="font-size: 100%; ">Strecuraţi zeama , şi turnaţi-o peste făina călită în restul de ulei. Fierbeţi până se îngroaşă puţin, şi lăsaţi la înăbuşit supt capac 5 minute.</span></div><div><span style="font-size: 100%; ">Într-un castron puneţi verdeaţa tocată mărunt, crutoane de pâine şi turnaţi deasupra supa fierbinte.</span></div>Uica Mihaihttp://www.blogger.com/profile/12611880507221739454noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-3314235729847555794.post-42550837391978468712012-02-22T06:54:00.003-08:002012-02-22T07:02:37.229-08:00Supă de salată verdeIngrediente:<div>50g unt</div><div>50g.ulei</div><div>100g. făină albă</div><div>2l. supă de oase</div><div>2 căpăţâni de salată verde</div><div>2 ouă</div><div>100ml. smântână</div><div>1leg. pătrunjel verde, 1 leg. ţelină verde</div><div>Mirodenii: sare, piper alb, fulgi de ardei iute ori ardei iute proaspăt ori marinat</div><div><br /></div><div>Prepapare</div><div>Căliţi făina în uleiul amestecat cu unt să se rumenească puţin.</div><div>Adăugaţi jumătate din legăturile de pătrunjel şi ţelină tocate mai mare,turnaţi supa de oase, clocotiţi câteva minute. Adăugaţi salata verde curăţată şi spălată în mai multe ape, tăiată fâşii pe tocător.</div><div>Se opreşte focul se lasă la înăbuşit cinci minute supt capac.</div><div>Ouăle se bat împreună cu smântâna, mirodeniile şi ardeiul iute tocat fin, se adaugă în supă omogenizândbine.</div><div>Se serveşte fierbinte, presărată cu verdeţurile tocate, crutoane de pâine ori caşcaval ras.</div>Uica Mihaihttp://www.blogger.com/profile/12611880507221739454noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-3314235729847555794.post-15723496741119002982012-02-22T05:22:00.001-08:002012-02-22T05:24:07.206-08:00SALATĂ PORTUGHEZĂ<p class="MsoNormal" style="font-family: Georgia, serif; text-align: justify; ">Ingrediente: </p><p class="MsoNormal" style="font-family: Georgia, serif; text-align: justify; ">2 ardei graşi copţi pe plită, 4 roşii mari, măsline 100g, orez fiert 200g, creveţi fierţi 300g, un sos vinegretă preparat din 3 părţi ulei de măsline, 1 parte oţet de fructe, 1 paste suc de lămîie,sare piper, verdeaţă tocată.</p> <p class="MsoNormal" style="font-family: Georgia, serif; text-align: justify; "><span style="font-family: 'Times New Roman'; text-align: left; ">Mod de preparare: </span></p><p class="MsoNormal" style="font-family: Georgia, serif; text-align: justify; "><span style="font-family: 'Times New Roman'; text-align: left; ">ardeii copţi se taie fîşii înguste, roşiile rondele, măslinele dezosate în jumătăţi. Se mestecă cu orezul şi creveţii, se asezonează cu sos vinegreză după preferinţă. </span></p>Uica Mihaihttp://www.blogger.com/profile/12611880507221739454noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-3314235729847555794.post-51321189584693557072012-02-22T05:20:00.000-08:002012-02-22T05:21:05.701-08:00Sos Madeira<p class="MsoNormal" style="text-align: justify; "><span lang="RO"><b>Ingrediente: </b></span></p><p class="MsoNormal" style="font-weight: normal; text-align: justify; "><span lang="RO">Oase de vită cu măduvă şi cartilagii 500g, 2 morcovi, 1 ceapă, 1 pătrunjel rădăcină, 4-5 tomate, ulei de măsline 50g, făină albă 50g. vin alb sec 50 ml, vin Madeira 100g.<o:p></o:p></span></p> <p class="MsoNormal" style="font-weight: normal; text-align: justify; "><b style="font-size: 100%; ">Mod de preparare: </b></p><p class="MsoNormal" style="font-weight: normal; text-align: justify; "><span lang="RO">Oasele de vită se pun într- o tavă şi se dau la cuptor la foc iute timp de 10 minute. Se adaugă ceapa şi rădăcinoasele tăiate sferturi, un pahar de apă (200 ml) şi se lasă la cuptor până ce apa aproape a secat. Ingredientele din tavă se mută într-o oală încăpătoare, se acoperă cu apă şi se fierb la foc încet un ceas. Separat se face un rântaş din făină albă şi ulei peste care se toarnă supa obţinută împreună cu legumele pasate, roşiile făcute bulion şi cele două sorturi de vin. Se condimentează cu dafin, sare, piper roşu şi se mai fierbe până sosul are o consistenţă potrivită. Este ideal pentru carne afumată fiartă, rasol de vită, limbă, omlete şi ouă fierte. Se foloseşte şi drept baiţ la prepararea fripturilor la cuptor.<o:p></o:p></span></p>Uica Mihaihttp://www.blogger.com/profile/12611880507221739454noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-3314235729847555794.post-107197815298883112012-02-22T05:12:00.000-08:002012-02-22T05:18:46.216-08:00Chilli con carne<span lang="PT" style="font-size: 12pt; font-family: 'Times New Roman'; "><b>Ingrediente: </b></span><div><span lang="PT" style="font-size: 12pt; font-family: 'Times New Roman'; ">4 felii de şuncă, o ceapă tăiată, un ardei gras tocat, 2 ţeline tocate, 3 cătei de usturoi, câteva roşii zdrobite, două conserve de mazăre, jumătate de kg ciuperci, o cană de supă de vită, jumătate de linguriţă de oregano, boia, piper, sare, chimen, pătrunjel, o linguriţă de chilli<br /><b>Preparare:</b> </span></div><div style="font-weight: normal; "><span lang="PT" style="font-size: 12pt; font-family: 'Times New Roman'; ">Şunca se prăjeşte într-o tigaie mare până devine uşor crocantă. Se scoate şunca şi se adaugă în tigaie carnea de vită, ceapa, usturoiul, şi toate condimentele. Se prăjeşte până când carnea a primit o culoare maro şi ceapa e transparentă. Se adaugă ţelina şi piperul, se coace pana se înmoaie verdeţurile. Se adaugă roşii, şunca şi supa de vită. Se aduce la fierbere, se acoperă şi se amestecă din când în când. Se adaugă mazărea şi ciupercile şi se lasă pe foc aproximativ o ora. </span></div>Uica Mihaihttp://www.blogger.com/profile/12611880507221739454noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-3314235729847555794.post-84284117762198943902012-02-22T05:07:00.000-08:002012-02-22T05:10:24.604-08:00Paella<p class="MsoNormal" style="font-weight: normal; text-align: justify; "><span><span class="style561"><b><span lang="FR">Ingrediente :</span></b></span><span class="style561"><span lang="FR"> </span></span></span></p><p class="MsoNormal" style="font-weight: normal; text-align: justify; "><span class="style561"><span lang="FR">100g, ulei (preferabil de măsline), 5 căţei de usturoi, 2 pulpe de pui, 2 ardei graşi, 2 ardei iuţi, 200 g. fructe de mare (găsiţi la supermarket ) 300g. orez, 2-3 roşii zemoase, şofran, sare, piper, pătrunjel verde şi coriandru.<o:p></o:p></span></span></p> <p class="MsoNormal" style="font-weight: normal; text-align: justify; "><span class="style561"><span lang="FR"><o:p> </o:p></span></span></p> <p class="MsoNormal" style="font-weight: normal; text-align: justify; "><span><span class="style561"><b><span lang="FR">Mod de preparare :</span></b></span><span class="style561"><span lang="FR"> </span></span></span></p><p class="MsoNormal" style="font-weight: normal; text-align: justify; "><span><span class="style561"><span lang="FR">Se foloseşte o tigaie cu diametrul mare sau o cratiţă nu prea înaltă, în aşa fel încât stratul de paella să nu depăşească cinci centimetri în înălţime. În uleiul încins se prăjesc căţeii de usturoi întregi până se înegresc, apoi se scot cu paleta şi se aruncă. Pulpele de pui tăiate fiecare în 5-6 bucăţi se rumenesc în uleiul rămas, se adaugă ardeii curăţaţi de seminţe şi tăiaţi</span></span><a href="http://www.blogger.com/post-edit.g?blogID=3314235729847555794&postID=8428411776219894390" style="text-align: left; ">Publicaţi postare</a><span> fin. După 3-4 minute se adaugă roşiile făcute pastă cu un mixer sau zdrobire într- un mojar, şi se călesc puţin. Se adaugă orezul în compoziţie şi pentru fiecare pahar de orez (e bine să măsuraţi ) se toarnă 3 pahare de apă. Avem nevoie de un orez decorticat, cu bobul lung, preferabil de Java, care nu devine păstos. După zece minute se adaugă fructele de mare, sarea, şofranul, pătrunjelul şi coriandrul tocate fin. Se fierbe în continuare până ce orezul s-a umflat absorbind toată apa, La servire se presară pătrunjel verde. Merge bine cu salate de crudităţi, la care un vin roşu demisec e numai potrivit.</span></span></p> <span class="style561" style="font-weight: normal; "><span lang="FR">În unele zone ale spaniei la paella se adaugă felurite rădăcinoase, praz verde, măsline dezosate, cârnaţi şi peşte afumat, caz în care se adaugă scorţişoară printre mirodenii. Paella este o mâncare veche, din vremea imperiului roman, hrana de bază a legionarilor care au cucerit europa şi asia</span></span>Uica Mihaihttp://www.blogger.com/profile/12611880507221739454noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-3314235729847555794.post-60326983301365983442012-02-22T05:00:00.000-08:002012-02-22T05:11:14.023-08:00Gaspacho<p class="MsoNormal" style="text-align: justify; "><b><span class="style541" style="font-family: Georgia, serif; font-size: 100%; "><span lang="FR" style="font-family: 'Times New Roman'; ">Ingrediente:</span></span><span class="style561" style="font-family: Georgia, serif; font-size: 100%; "><span lang="FR" style="font-family: 'Times New Roman'; "> </span></span></b></p><p class="MsoNormal" style="font-weight: normal; text-align: justify; "><span class="style561" style="font-family: Georgia, serif; font-size: 100%; "><span lang="FR" style="font-family: 'Times New Roman'; ">o ceapă mică dulce, </span></span><span style="font-size: 100%; ">un ardei mare roşu, un ardei capia verde, 5-6 roşii, un castravete, 2-3 căţei de usturoi, 3-4 felii de pâine, oţet de vin alb, sare, ulei.</span></p> <p class="MsoNormal" style="font-family: Georgia, serif; text-align: justify; "><b><span class="style541" style="font-size: 100%; "><span lang="FR" style="font-family: 'Times New Roman'; ">Mod de preparare:</span></span><span class="style561" style="font-size: 100%; "><span lang="FR" style="font-family: 'Times New Roman'; "> </span></span></b></p><p class="MsoNormal" style="font-weight: normal; font-family: Georgia, serif; text-align: justify; "><span class="style561"><span lang="FR" style="font-family: 'Times New Roman'; ">Toate legumele se curaţă şi se taie bucăti (nu contează mărimea). Pâinea se pune în puţină apă rece, să se înmoaie uşor. Se amestecă toate ingredientele în mixer, pâna se face o pastă ca o maioneză. Dacă nu aveţi mixer, merge şi maşina de carne cu sită fină şi treceţi compoziţia de două ori. Se potriveşte de ulei, sare şi oţet după gust. Se adaugă apoi apă rece (de la gheaţă) treptat, potrivind-o de subţire. Pentru cine vrea o supă mai fină, o poate trece prin sită. Se lasă câteva ore să se macereze . Se poate servi ca aperitiv. Încălzit este un sos perfect pentru fripturile de pasăre, pilafuri şi pireuri. Bine diluat cu adaos de vin alb şi cu multă gheaţă, este o băutură răcoritoare şi energizantă perfectă.<o:p></o:p></span></span></p>Uica Mihaihttp://www.blogger.com/profile/12611880507221739454noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-3314235729847555794.post-72674546053846210442011-06-19T00:19:00.000-07:002011-06-19T00:19:16.060-07:00Supă de iarnă<h4>Ingrediente pentru 6 portii:</h4><ul><li>Costiţă de porc afumată 400g.</li>
<li>Legume Pikles marinate 1 borcan de 800ml.</li>
<li>Smântână 250ml.</li>
<li>Condimente:sare piper, leuştean, uscat</li>
</ul><br />
<h4>Mod de preparare:</h4><div class="preparare"> Costiţa se taie felii groase de 5 mm.<br />
Se rumeneşte în tigaie si când are crustă, se toarnă borcanul de Pikles peste.<br />
Se lasă să fiarbă 20 de minute.<br />
Se trage la o parte, se încorporează cu grijă smântâna ca să nu se taie fiindcă lichidul de la Pikles e acru.<br />
Se mai drege din sare şi piper.<br />
Se presară leuşteanul uscat şi se lasă să aburească sub capac un sfert de ceas.<br />
Se serveşte </div><br />
<h4>Secrete culinare:</h4><div class="secrete">Pikles sunt legume diverse foarte picante, marinate în oţet aromatic. Pot fi găsite la Supermarket. Ele conţin o gamă întreagă de condimente, aşa că nu mai e nevoie să adăugăm altele. <br />
Prin fierbere, tăria din oţet dispare rămânând doar aroma. este foarte gustoasă şi hrănitoare, merge bine la mahmureală. </div>Uica Mihaihttp://www.blogger.com/profile/12611880507221739454noreply@blogger.com1tag:blogger.com,1999:blog-3314235729847555794.post-53822023727051089952011-06-19T00:16:00.000-07:002011-06-19T00:17:42.813-07:00Varză acră la cuptor<h4>Ingrediente pentru 10 portii:</h4><ul><li>Varză acră 1,5 kg</li>
<li>Cartofi 1kg</li>
<li>Costiţă afumată 300g.</li>
<li>Untură de porc 100g.</li>
<li>Vin alb sec 200ml</li>
<li>Mirodenii:sare, piper, dafin, cimbru, chimion.</li>
</ul><br />
<h4>Mod de preparare:</h4><div class="preparare">Varza se pune la desărat, se stoarce bine de apă, se taie fideluţă şi se căleşte pe jumătate în untură.<br />
Cartofii se fierb în coajă doar pe jumătate, în apă cu sare şi chimion, se curăţă, se taie rondele.<br />
Costiţa se tranşează în careuri, se prăjeşte uşor în untură.<br />
Într-un vas termorezistent se aşează varza călită, cartofii şi costiţa. Se amestecă vinul cu toate mirodeniile şi cu untura rămasă de la costiţă şi se toarnă peste compoziţie.<br />
Se dă la cuptor 30 de minute.<br />
Se serveşte cu smântână alături. </div><br />
<h4>Secrete culinare:</h4><div class="secrete">Secretul este untura de porc, care împrumută toate aromele de la varză şi costiţa afumată. </div>Uica Mihaihttp://www.blogger.com/profile/12611880507221739454noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-3314235729847555794.post-72795386905418802842011-06-19T00:13:00.000-07:002011-06-19T00:14:06.239-07:00Arici din cartofi<div class="ingrediente"><h4>Ingrediente pentru 6 portii:</h4><ul><li>Cartofi 1 kg.</li>
<li>Caşcaval 250g.</li>
<li>Smântână 200ml.</li>
<li>Unt 100g.</li>
<li>Pătrunjel verde 1 leg.</li>
<li>Condimente: sare, piper.</li>
</ul></div><br />
<h4>Mod de preparare:</h4><div class="preparare">Cartofii se fierb în coajă doar pe jumătate.<br />
Se curăţă de coajă se taie în două pe lung şi cu furculiţa se fac pe suprafaţă dăre ce imită spinarea ariciului.<br />
Un vas termorezistent se unge cu unt, se aşează cartofii şi se presară cu caşcaval ras şi smântână. Se asezonează cu sare şi piper ţi se coace la foc iute timp de 15 minute.<br />
Se consumă ca atare sau garnitură. </div><br />
<h4>Secrete culinare:</h4><div class="secrete">Cartofii să fie albi şi mari<br />
Smântâna lichidă, nefermentată </div>Uica Mihaihttp://www.blogger.com/profile/12611880507221739454noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-3314235729847555794.post-73419315787677368642011-06-19T00:10:00.000-07:002011-06-19T00:10:57.176-07:00Zacuscă de murături<div class="ingrediente"> <h4>Ingrediente pentru 12 portii:</h4><ul><li>Ceapă- 1 kg.</li>
<li>Morcov- 1kg.</li>
<li>Pătrunjel rădăcină- 500g.</li>
<li>Păstârnac- 200g.</li>
<li>Gogonele murate- 200g.</li>
<li>Castraveţi muraţi- 200g.</li>
<li>Gogoşari muraţi- 200g.</li>
<li>Conopidă murată- 200g.</li>
<li>Ulei 1,5 litri</li>
<li>Vin alb dulce- 250ml.</li>
<li>Cuburi Knor de găină- 6 buc.</li>
<li>Mirodenii: sare, piper, dafin, cimbru, busuioc uscat</li>
</ul></div><br />
<h4>Mod de preparare:</h4><div class="preparare"> Murăturile se pun la desărat cu o seară înainte.<br />
Se dau rădăcinoasele pe răzătoare. Restul legumelor vor fi tăiate foarte mărunt.<br />
În ulei fierbinte se călesc legumele pe rând, până se înmoaie.<br />
Murăturile trebuie stoarse bine de lichid.<br />
Toate legumele călite se aşează în vasul de zacuscă, de preferat unul de tuci cu fundul gros, se mai stropesc cu ulei, şi se mai călesc împreună. Când încep să se înmoaie bine, se adaugă condimentele, vinul şi cuburile Knor. Se fierbe zacusca amestecând să nu se prindă. Când pasta are cosistenţă şi culoare, se trage de pe foc, se acoperă cu prosoape de bucătărie înmuiate în apă şi se lasă la odihnit două ceasuri.<br />
Se consumă ca atare sau conservată în borcane. Nu e nevoie de sterilizare, introduceţi borcanele în microunde înainte de a le pune capacul la puterea de 400 w pentru treizeci de secunde, apoi le închideţi. Rezistă până după paşti. </div><br />
<h4>Secrete culinare:</h4><div class="secrete">Folosiţi murături de calitate, să nu fie moi sau cu gust de doagă. <br />
Cele mai bune sunt cele conservate prin marinare, cu multe mirodenii.<br />
Nu puneţi prea multă sare, murăturile au destulă.<br />
Dacă vreţi un gust deosebit la zacuscă, la final adăugaţi şi un borcan de dulceaţă de căpşuni sau pastă de măceşe. Mai puteţi adăuga la final bucăţele de prune uscate, opărite şi tăiate mărunt. Adosul de miere şi oţet de miere funcţionează la fel de bine. </div>Uica Mihaihttp://www.blogger.com/profile/12611880507221739454noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-3314235729847555794.post-14019444569361379862011-06-19T00:07:00.000-07:002011-06-19T00:07:14.490-07:00Omletă fantezie<div class="ingrediente"> <h4>Ingrediente i:</h4><ul><li>Ingredientele se folosesc in cantitati variate dupa necesitate si imprejurari</li>
<li>Ouă</li>
<li>Smântână</li>
<li>Lapte fiert</li>
<li>Cârnat afumat</li>
<li>Şuncă</li>
<li>Costiţă</li>
<li>Ciupercuţe</li>
<li>Caşcaval</li>
<li>Brânză telemea</li>
<li>Castraveţi acri</li>
<li>Gogoşari marinaţi</li>
<li>Diverse legume crude (roşii, castraveţi, ţelină rădăcină rasă, ridichi etc.)</li>
<li>Măsline</li>
<li>Pătrunjel verde</li>
<li>Ţelină verde</li>
<li>Condimente diverse în funcţie de inspiraţie</li>
<li>Diverse sosuri în funcţie de inspiraţie</li>
</ul></div><br />
<h4>Mod de preparare:</h4><div class="preparare"> Ouăle se separă în două castroane.<br />
Albuşurile se bat lejer cu sare şi puţină smântână<br />
Gălbenuşurile se freacă cu puţin lapte, cu sare, piper şi boia.<br />
Se prăjesc mai multe omlete din albuş şi din gălbenuş<br />
Mezelurile se taie foarte mărunt şi se prăjesc lejer la tigaie<br />
Ciupercile bine spălate se taie lamele fine şi se sotează în unt<br />
Caşcavalul şi telemeaua se dau pe răzătoare<br />
Măslinele se dezosează şi se taie rondele<br />
Murăturile şi legumele se taie fin în diverse forme, ori se rad.<br />
O dată componentele pregătite se face un turn de omlete alternând una de albuş una de gălbenuş, cu diverse umpluturi şi sosuri între ele.<br />
Exemplu:<br />
Alebu, costiţă şi ketchup, gălbenuş, caşcaval şi sos de smântână, albuş, ciupercuţe şi ţelină rasă, gălbenuş, castraveţi acrii, cârnat afumat, albuş, costiţă, muştar, telemea, gălbenuş, rondele de ceapă şi mixtură de mezeluri plus maioneză şi aşa mai departe.<br />
Trebuie să obţineţi un turn înalt care se taie în felii şi se serveşte cu adaos de sos şi salate de murături lângă. </div><br />
<h4>Secrete culinare:</h4>Este o reţetă în care fantezia şi viteza joacă rolul decisiv. Toate ingredientele trebuie să fie calde iar combinaţia de gusturi produce surpriză oricărui rafinat. În plus prin construcţia tortului dă impresia de opulent cu toate că veţi folosi ingrediente puţine şi nu o să coste mult. Aşa că nu vă faceţi grijă pentru gramaje ci doar pentru combinaţieUica Mihaihttp://www.blogger.com/profile/12611880507221739454noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-3314235729847555794.post-77987624484521672172011-05-03T09:35:00.000-07:002011-05-03T09:35:20.697-07:00Aluat pentru găluşte din făină albă<b>Ingrediente:</b> <br />
Făină albă 200 g.<br />
Ouă 2 buc.<br />
Apă minerală 50 ml.<br />
Unt topit 50 g.<br />
<br />
<b>Preparare:</b><br />
<br />
Se freacă untul cu ouăle şi se adaugă sare după gust. Se adaougă făina şi apa minerală mestecând încontinuu. trebuie să obţinem un aluat mai consistent decât cel de clatite, care poate fi rupt cu marginea lingurii.<br />
Găluştele pot fi folosite drept garnitură la diferite mâncăruri gătite din carne şi legume, la ciorbe şi chiar la deserturi de vară.Uica Mihaihttp://www.blogger.com/profile/12611880507221739454noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-3314235729847555794.post-53389970500366021042011-05-03T09:29:00.000-07:002011-05-03T09:29:33.191-07:00Tăiţei de casăPentru reuşita unor tăiţei adevăraţi, respectaţi următoarele reguli:<br />
Făina să fie de calitate, păstrată la temperatura camerei şi proaspăt cernută prin sita fină.<br />
Ouă proaspete de mărime medie (55-60 g.) şi de asemenea păstrate la temperatura camerei.<br />
Pentru fiecare o sută de grame de făină este necesar un ou, un praf de sare şi o jumătate de lingură de ulei.<br />
Aluatul trebuie frământat rapid şi nu foarte mult, pe o planşetă de lemn. Doar dacă este necesar mai poate fi stropit pentru a i se regla consistenţa cu sifon ori apă minerală.<br />
Aluatul frământat trebuie prelucrat imediat pentru a nu se întări şi a putea fi modelat corespunzător.<br />
Se întinde pe planşetă cu sucitorul, operaţiune ce presupune dexteritate, deci şi exerciţiu. De aceea nu ezitaţi să faceţi antrenamente repetând operaţia de mai multe ori până la obţinerea rezultatului mulţumitor. Foaie de aluat se întinde în aşa fel încât să aibe o grosime omogenă pe toată suprafaţa, să nu prezinte rupturi, zdrenţuiri ori băşicuţe de aer. Grosimea sa depinde de tipul de tăiţei pe care doriţi să îi faceţi.<br />
Pot fi realizaţi tăiţei fini (fidea) tăiţei laţi (tagliatele) Spirale (fusilli) ori răzlături, adică raderea aluatului pe răzătoarea cu ochiuri mari.<br />
Cu o maşină de făcut tăiţei treaba merge mult mai repede şi calitatea creşte.<br />
După ce au fost tăiaţi, tăiţeii se pudrează cu făină şi se pun la uscat pe pânză albă într-un loc aerisit. Pot fi astfel păstraţi în pungi de hârtie, o perioadă mai lungă.Uica Mihaihttp://www.blogger.com/profile/12611880507221739454noreply@blogger.com1tag:blogger.com,1999:blog-3314235729847555794.post-4415727217052640222011-05-03T09:11:00.000-07:002011-05-03T09:11:25.535-07:00Supă de roşii ca în Banat.<b>Ingrediente:</b><br />
Roşii 2 kg.<br />
Legume rădăcinoase (morcov, pătrunjel) o legătură bună<br />
O ceapă mare, curăţată de foi.<br />
Mirodenii: sare, piper, zahăr, dafin, cimbru, cuişoare<br />
<br />
<b>Preparare</b><br />
<br />
Tăiţeii de casă (veri reţeta la categoria aluaturi)se fierb timp de trei minute în apă clocotită cu sare şi ulei, apoi se lasă la umflat în vasul în care au fiert, adăugând o cană de apă rece, pentru a stopa fierberea.<br />
Între timp se pune la fiert o oală de trei litri plină pe jumătate cu apă, în care se clocotesc pentru un sfert de ceas legumele rădăcinoase şi verdeaţa, legate împreună cu sfoară şi ceapa întreagă în care au fost înfipte trei cuişoare.<br />
Se îndepărtează legumele şi se toarnă un litru de bulion de casă, două linguri de untură de pui obţinută prin fierberea carcaselor pentru supă, foi de dafin, cimbru, busuioc uscat, sare, zahăr şi piper boabe. Se mai fierbe conţinutul aproximativ 5 minute având grijă să nu dea pe dinafară, deoarece bulionul are tendinţa să expansioneze. Se trage oala de pe foc, se adaugă tăiţeii bine scurşi şi se serveşte cu pătrunjel verde presărat deasupra.Uica Mihaihttp://www.blogger.com/profile/12611880507221739454noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-3314235729847555794.post-29983347479373565142011-05-03T08:57:00.000-07:002011-05-03T08:57:46.543-07:00Supă de roşii rafinată<b>Ingrediente:</b><br />
Roşii 2 kg.<br />
Smântână 250ml.<br />
Costiţă afumată (pancetta) 400g.<br />
Crutoane de pâine prăjite în unt la tigaie.<br />
Condimente: sare, piper, dafin<br />
<br />
<b>Preparare:</b><br />
<br />
Roşiile se crestează pe parte dorsală în formă de cruce, se cufundă pentru 10 secunde în apă clocotită, apoi se transferă într-un vas cu apă cu gheaţă. Astfel, prin blanşare, pieliţa lor se îndepărtează fără efort.<br />
Se taie roşiile în sferturi şi se curăţă de seminţe. Pulpa astfel obţinută se trece prin maşina de tocat ori se piurează cu blenderul. Trebuie să obţinem o masă compactă şi omogenă.<br />
Se pune pe foc la foc moale o soteuză cu 250 ml. de smântână proaspătă şi în momentul în care începe să fiarbă se adaugă pulpa de roşii, sare, piper şi cele două foi de dafin. Amestecându-se mereu, se clocoteşte compoziţia trei minute apoi se trage de pe foc şi se amestec în continuare. Se îndepărtează frunzele de dafin şi se serveşte supa- cremă în boluri fierbinţi. Deasupra se aşează feliuţele de costiţă afumată care au fost prăjite în prealabil şi crutoane de păine, care au fost rumenite în unt. Se mai poate adăuga smântână şi verdeată tocată fin.Uica Mihaihttp://www.blogger.com/profile/12611880507221739454noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-3314235729847555794.post-81937105445624801972011-05-03T03:47:00.000-07:002011-05-03T03:47:30.117-07:00Supă de roşii cu găluşte de gris<b>INGREDINETE:</b><br />
Roşii 2 kg.<br />
Supă de pui din carcase 1/2 litru<br />
Aluat din gris pentru găluşte 400g.<br />
Condimente: sare, piper boabe, dafin, oregano.<br />
<br />
<b>PPREPARARE</b>:<br />
Roşiile se rup cu mâna în bucăţi şi se pun să fiarbă în 3 litri de apă cu sare, boabe de piper şi foi de dafin.<br />
Se pasează şi se strecoară roşiile fierte pentru a separa seminţele şi pieliţele. La lichidul obţinut se adaugă jumătate de litru de supă de pui degresată. Se pune lichidul la fiert, se condimentează cu oregano şi puţin oţet balsamic, zahăr şi o lingură de miere. Se lasă la clocotit timp de 10 minute. Se frământă un aluat pentru găluşte de gris (vezi reţeta la Eticheta Aluaturi) şi cu marginea lingurii se rup găluşte mici care se pun la fiert. Se lasă oala acoperită să clocotească foarte încet la foc moale. La final se opreşte focul se toarnă o jumătate de cană de apă rece şi se lasă găluştele la umflat 15 minute. Se serveşte fierbinte presărată cu ţelină verde şi pătrunjel verde tocate.Uica Mihaihttp://www.blogger.com/profile/12611880507221739454noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-3314235729847555794.post-55200634919712036202011-05-03T03:13:00.000-07:002011-05-03T03:35:57.210-07:00Supă de roşii în stil ţărănesc (8 porţii)<b>INGREDIENTE:</b><br />
Franzelă albă veche de o zi: 4 felii<br />
Morcov, 2 buc.<br />
Pătrunjel rădăcină, 1 buc.<br />
Păstârnac, 1/2 buc.<br />
Ţelină, 1/4 bucată<br />
Roşii 1,5 kg.<br />
Ulei, 200 ml.<br />
Usturoi, 5 căţei mari<br />
Pătrunjel verde, 1 leg.<br />
Smântână 200 ml. <br />
Condimente: sare, piper boabe, dafin, cimbru<br />
<br />
<b>PREPARARE:</b><br />
<br />
Prăjiţi feliile de franzelă în ulei pâna se rumenesc uniform.<br />
Se lasa la scurs pe un şervet absorbant.<br />
Roşiile se dau pe razatoarea cu ochiuri mari.<br />
Ţelina,morcovii, patrunjelul şi pastârnacul se toacă foarte fin.<br />
Usturoiul se bate în piuliţa de lemn şi se diluează cu o lingură de ulei şi una de oţet.<br />
Într-o oală de 5 litri se pun rădăcinoasele la călit cu 50 g. de ulei. Spre final se adaugă usturoiul, pâinea prăjită dată pe răzătoare şi pulpa de roşii rase. Şe amestecă încontinuu timp de 3-4 minute la foc foarte iute, apoi se stinge călitura cu 3 litri de apă clocotită.<br />
Se lasă la fiert timp de 15 minute, adăugând crenguţa de cimbru, foile de dafin şi boabe de piper. Se sărează după gust.<br />
Când fiertura se omogenizează este trasă de pe foc, se lasă la răcit până ajunge la 70-80 grade Celsius şi se pasează printr-un sib de bucătărie.<br />
Se serveşte fierbinte cu adaos de smântână acidifiată şi ornată cu crutoane de pâine ori felii de ou fiert, presărată deasupra cu pătrunjel verde tocatUica Mihaihttp://www.blogger.com/profile/12611880507221739454noreply@blogger.com0