marți, 30 noiembrie 2010

BOUILLABAISE-ciorbă de peşte ca la Marsilia

Ingrediente:
peşte oceanic- 2,5 kg
scoici de apă sărată sau de râu -1kg
ceapă -200g
morcov -200g
pastarnac -100g.
ardei gras -100g
roşii -500g.
cartofi -300g.
usturoi -două căpăţâni
lămâie -2 bucăţi
ulei -50ml.
Mirodenii:-sare, piper, oregano, dafin, busuioc, scorţişoară baton, cuişoare

Operaţii pregătitoare:
Peştele se curăţă, se eviscerează se clăteşte scurt sub jet de apă rece, se taie în bucăţi de 5 cm.
Scoicile se spală în mai multe ape, se curăţă bine.
Legumele se curăţă se clătesc în apă se taie cubuleţe. Cartofii se taie în patru.
Roşiile se dau pe răzătoarea cu găuri mari.

Tehnologie:
Legumele se călesc la ceaun, în ulei, mai puţin cartofii.
Adaugă roşiil e pasate se înăbuşă să piardă lichidul.
Toarnă 4 litri de apă caldă, se adaugă mirodeniile.
Se lasă să fiarbă 25 de minute
Adaugă cartofii.
Adaugă bucăţile de peşte şi scoicile.
Se mai clocoteşte la foc moale, sub capac timp de 15 minute.
Trage de pe foc,  adaugă usturoiul dat prin presă şi lămâia stoarsă.
Zeama trebuie să fie mai groasă şi se serveşte presărată cu pătrunjel verde, alături cu smântănă.
Peştele şi scoicile se scot pe un platou ornat cu lămâie rondele şi căţei de usturoi tăiaţi felii. Se presară
cu pătrunjel verde.

Notă:
Bouillabaise semănă cu ciorba de peşte făcută în românia, doar că legumele sunt călite.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu