miercuri, 15 decembrie 2010

Praz cu şuncă afumată şi ceapă caramel

Praz cu şuncă afumată şi ceapă caramel (Lauch mit speck un zwiebel)  10 porţii

Ingrediente:
Praz 5 fire sănătoase
Ceapă roşie 400g.
Costiţă afumată 600g.
Vin roşu desert 100ml.
Miere 50ml.
Unt 100g.
Rachiu de secară sau vodca 50 ml.
Roşii ½ kg
Ardei roşu sau gogoşar ¼ kg
Sare, piper, cimbru, nucuşoară
Salată verde, sau frunză de lobodă, sau de sfeclă, pentru prezentare

Preparare:
Prazul se taie în două batoane de 10cm. lungime (doar partea albă), se secţionează în lungime doar pe jumătate, pentru a-şi păstra forma. Se spală sub jet de apă pentru a îndepărta nisipul dintre foi. Se leagă cu sfoară de bucătărie pentru revenirea la forma iniţială şi se blanşează.
Costiţa afumată se taie în careuri fine (2x2cm. grosime 1 mm) şi se prăjeşte crocant la tigaie. Se scoate pe un platou şi în locul ei se adaugă ceapa pentru călire . Când devine sticloasă, se stinge cu supă de carne şi se înăbuşă 10 minute. După înăbuşire adăugăm untul, mierea, vinul şi o lingură de zahăr. Se lasă să se caramelizeze şi se adaugă costiţa. Se flambează cu rachiu şi se trage de pe foc.
Pe un platou se aşază un pat de felii de roşii asezonate cu sare, piper, cimbru, deasupra se aşază batoanele de praz desfăcute şi umplute cu compoziţia de ceapă-costiţă. Se stropeşte cu sosul din tigaie.
Poate fi servit cu adaos de salată de cartofi

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu