cafeform plus

duminică, 19 iunie 2011

Zacuscă de murături

Ingrediente pentru 12 portii:

  • Ceapă- 1 kg.
  • Morcov- 1kg.
  • Pătrunjel rădăcină- 500g.
  • Păstârnac- 200g.
  • Gogonele murate- 200g.
  • Castraveţi muraţi- 200g.
  • Gogoşari muraţi- 200g.
  • Conopidă murată- 200g.
  • Ulei 1,5 litri
  • Vin alb dulce- 250ml.
  • Cuburi Knor de găină- 6 buc.
  • Mirodenii: sare, piper, dafin, cimbru, busuioc uscat

Mod de preparare:

Murăturile se pun la desărat cu o seară înainte.
Se dau rădăcinoasele pe răzătoare. Restul legumelor vor fi tăiate foarte mărunt.
În ulei fierbinte se călesc legumele pe rând, până se înmoaie.
Murăturile trebuie stoarse bine de lichid.
Toate legumele călite se aşează în vasul de zacuscă, de preferat unul de tuci cu fundul gros, se mai stropesc cu ulei, şi se mai călesc împreună. Când încep să se înmoaie bine, se adaugă condimentele, vinul şi cuburile Knor. Se fierbe zacusca amestecând să nu se prindă. Când pasta are cosistenţă şi culoare, se trage de pe foc, se acoperă cu prosoape de bucătărie înmuiate în apă şi se lasă la odihnit două ceasuri.
Se consumă ca atare sau conservată în borcane. Nu e nevoie de sterilizare, introduceţi borcanele în microunde înainte de a le pune capacul la puterea de 400 w pentru treizeci de secunde, apoi le închideţi. Rezistă până după paşti.

Secrete culinare:

Folosiţi murături de calitate, să nu fie moi sau cu gust de doagă.
Cele mai bune sunt cele conservate prin marinare, cu multe mirodenii.
Nu puneţi prea multă sare, murăturile au destulă.
Dacă vreţi un gust deosebit la zacuscă, la final adăugaţi şi un borcan de dulceaţă de căpşuni sau pastă de măceşe. Mai puteţi adăuga la final bucăţele de prune uscate, opărite şi tăiate mărunt. Adosul de miere şi oţet de miere funcţionează la fel de bine.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu